Dersin Adı | Amerika Mutfakları |
Kodu | Yarıyıl | Teori (saat/hafta) | Uygulama/Lab (saat/hafta) | Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
CLM 426 | Güz/Bahar | 2 | 2 | 3 | 5 |
Ön-Koşul(lar) | Yok | |||||
Dersin Dili | İngilizce | |||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin Düzeyi | Lisans | |||||
Dersin Veriliş Şekli | Yüz Yüze | |||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Deney / Laboratuvar / Atölye uygulamaAnlatım / Sunum | |||||
Dersin Koordinatörü | - | |||||
Öğretim Eleman(lar)ı | ||||||
Yardımcı(ları) | - |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı, öğrencilerin Kuzey ve Güney Amerikan Mutfaklarına ait menülerin beslenme ilkelerine uygun şekilde hazırlamasını desteklemek ve yemeklerin sunumuna ilişkin detayları göstermektir. |
Öğrenme Çıktıları | Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | Bu ders, Amerikan mutfağına giriş dersi olup, bu derste öğrencilere Amerika yerel mutfaklarında kullanılan malzemeler ve bu malzemelerle yemek hazırlama becerileri öğretilir. Öğrencilerin Amerika mutfaklarına has tarihi ve kültürel öğeler ile bu öğelerle uyumlu reçeteler hazırlaması ve yemek sunumunu öğrenmesi amaçlanır. |
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları |
| Temel Ders | |
Uzmanlık/Alan Dersleri | ||
Destek Dersleri | X | |
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Derse Giriş | |
2 | Kuzey Amerika Mutfakları I - Yeni İngiltere ve Orta Atlantik Eyaletleri | Michael F. Nenes, “American Regional Cuisine”, The Cuisine of New England, p. 1-42; The Cuisine of the Mid-Atlantic States, p. 43-90, 2nd edn., Hoboken: John Wiley & Sons, Inc., 2007. |
3 | Kuzey Amerika Mutfakları II - Güney Eyaletleri, Florida, Kajun ve Kreole | Michael F. Nenes, “American Regional Cuisine”, The Cuisine of the South, p. 91-136; Floribbean Cuisine, p. 137-180; Cajun and Creole Cuisine, p. 181-230, 2nd edn., Hoboken: John Wiley & Sons, Inc., 2007. |
4 | Kuzey Amerika Mutfakları III – Orta Eyaletler | Michael F. Nenes, “American Regional Cuisine”, The Cuisine of the Central Plains, p. 231-282, 2nd edn., Hoboken: John Wiley & Sons, Inc., 2007. |
5 | Kuzey Amerika Mutfakları IV- Kaliforniya ve Hawaii | Michael F. Nenes, “American Regional Cuisine”, The Cuisine of California, p. 385-432; The Cuisine of Hawai, p. 475-530, 2nd edn., Hoboken: John Wiley & Sons, Inc., 2007. |
6 | Uygulama: Kuzey Amerika Mutfakları V - Meksika | Michael F. Nenes, “International Cuisine”, Mexico, p. 1-48, 1st edn., Hoboken: John Wiley & Sons, Inc., 2009. |
7 | Ara Sınav I | |
8 | Ramazan Bayramı Tatili | |
9 | Orta Amerika Mutfakları I - El Salvador, Guatemala, Nikaragua | McDonald, Michael R. “Food Culture around the World: Food Culture in Central America”, 1st edn. London: Bloomsbury Publishing, 2009. |
10 | Orta Amerika Mutfakları II - Panama, Kosta Rika, Honduras | McDonald, Michael R. “Food Culture around the World: Food Culture in Central America”, 1st edn. London: Bloomsbury Publishing, 2009. |
11 | Güney Amerika Mutfakları I - Ekvador, Kolombiya, Venezuela | Michael F. Nenes, “International Cuisine”, South America, p. 49-105, 1st edn., Hoboken: John Wiley & Sons, Inc., 2009. / Jeremy MacVeigh, International Cuisine”, Chapter 14: South American Cuisine, p. 353-378, 1st edn., New York: Delmar, Cengage Learning, 2009. |
12 | Güney Amerika Mutfakları II - Peru, Bolivya, Paraguay, Şili | Michael F. Nenes, “International Cuisine”, South America, p. 49-105, 1st edn., Hoboken: John Wiley & Sons, Inc., 2009. / Jeremy MacVeigh, International Cuisine”, Chapter 14: South American Cuisine, p. 353-378, 1st edn., New York: Delmar, Cengage Learning, 2009. |
13 | Güney Amerika Mutfakları III - Arjantin ve Uruguay / Ara Sınav II | Michael F. Nenes, “International Cuisine”, South America, p. 49-105, 1st edn., Hoboken: John Wiley & Sons, Inc., 2009. / Jeremy MacVeigh, International Cuisine”, Chapter 14: South American Cuisine, p. 353-378, 1st edn., New York: Delmar, Cengage Learning, 2009. |
14 | Karayip Mutfakları - Jamaika, Küba ve Porto Riko | Michael F. Nenes, “International Cuisine”, The Caribbean, p. 106-147, 1st edn., Hoboken: John Wiley & Sons, Inc., 2009. / Jeremy MacVeigh, “International Cuisine”, Chapter 12: Caribbean Cuisine, p. 301-324, 1st edn., New York: Delmar, Cengage Learning, 2009. |
15 | Dönemin Gözden Geçirilmesi | |
16 | Final Sınavı |
Ders Kitabı | Ders notları, slaytlar ve reçeteler Michael F. Nenes, “American Regional Cuisine”, 2nd edn., Hoboken: John Wiley & Sons, Inc., 2007. ISBN: 978-0-471-68294-3 Michael F. Nenes, “International Cuisine”, 1st edn., Hoboken: John Wiley & Sons, Inc., 2009. ISBN: 978-0-470-05240-2 Jeremy MacVeigh, “International Cuisine”, 1st edn., New York: Delmar, Cengage Learning, 2009. ISBN: 978-1-418-04965-2 McDonald, Michael R. “Food Culture around the World: Food Culture in Central America”, 1st edn. London: Bloomsbury Publishing, 2009. ISBN: 978-0-313-34767-2 |
Önerilen Okumalar/Materyaller | David Gelb, Brian McGinn (Creators), & Daniel Milder, Tamara Rosenfeld, Suzy Beck, Mariano Carranza (Directors), “Street Food: USA”, Netflix, 2022. https://www.netflix.com/tr/title/81249665 David Gelb, Brian McGinn (Creators), & Daniel Milder, Tamara Rosenfeld (Directors), “Street Food: Latin America”, Netflix, 2020. https://www.netflix.com/tr/title/81249660 |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım | ||
Laboratuvar / Uygulama | 1 | 40 |
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | ||
Portfolyo | ||
Ödev | ||
Sunum / Jüri Önünde Sunum | ||
Proje | ||
Seminer/Çalıştay | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav | 2 | 30 |
Final Sınavı | 1 | 30 |
Toplam |
Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 3 | 70 |
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 1 | 30 |
Toplam |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) | 16 | 2 | 32 |
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) | 16 | 2 | |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 3 | 42 |
Arazi Çalışması | |||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | |||
Portfolyo | |||
Ödev | |||
Sunum / Jüri Önünde Sunum | |||
Proje | |||
Seminer/Çalıştay | |||
Sözlü Sınav | |||
Ara Sınavlar | 2 | 14 | |
Final Sınavı | 1 | 16 | |
Toplam | 150 |
# | Program Yeterlilikleri / Çıktıları | * Katkı Düzeyi | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır | X | ||||
2 | Gastronomi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirir | |||||
3 | Yiyecek üretimi ve sunumunu ilgilendiren görsel, dokusal ve besinsel öğelere ilişkin verileri yorumlayabilmek, değerlendirir ve karar verir | |||||
4 | Gastronominin kültür ve toplum üzerindeki etkilerini bilir ve buna ilişkin değerlendirmeler yapar | X | ||||
5 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alır | |||||
6 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirerek düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak etkili bir şekilde aktarır | |||||
7 | Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına temel oluşturan gastronomi, tasarım, hukuk ve işletmecilik gibi diğer disiplinlerden yararlanır ve bu disiplinlere ilişkin temel bilgilere sahip olur | |||||
8 | Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin teknolojik araçları etkin bir şekilde kullanır | X | ||||
9 | Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin etik değerlere sahip olarak bilgi, beceri ve yetkinliklerini yaşam boyu öğrenme ve sürdürülebilirlik bilinciyle günceller ve geliştirir | |||||
10 | Bir yabancı dili kullanarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. (European Language Portfolio Global Scale”, Level B1) | |||||
11 | İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanır | |||||
12 | İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirir |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest